Tuesday, July 16, 2013

Rahsia besar didikan Ustaz Don Daniyal

Dari Prof Dr Muhaya 

 Kata Prof Dr Muhaya:-






"Saya berkesempatan utk bertemu dgn ibu kepada seorang ilmuwan agama (ustaz) yang tersohor pada masa kini. Melihatkan kepada kebolehan anaknya dalam menyampaikan dakwah, maka saya bertanya kepada ibunya, apakah rahsia beliau dalam mendidik si anak?
Jawab si ibu, sewaktu si anak (ustaz) dilahirkan, beliau telah mengambil keputusan utk berhenti kerja bagi menumpukan sepenuh perhatian beliau utk menyusukan anaknya selama genap 2 tahun. Selain itu, pada setiap malam, apabila mereka suami isteri dikejutkan si anak utk menyusu, suami beliau akan turut sama bangun.

Suaminya akan menyediakan susu kepadanya utk minum sambil beliau menyusukan anaknya itu. Suaminya tak benarkan beliau menyusu sambil baring. Sebaliknya, suaminya akan menyediakan belakang badannya utk beliau bersandar menyusukan anak sambil duduk dan memastikan keselesaan semasa menyusu.

"Bayangkan bagaimana emosi si isteri apabili setiap malam dilayan sebegitu oleh si suami"

SUBHANALLAH... 
indahnya alam rumah tangga jika bersandarkan amanah dan kasih sayang kerana Allah. Tak mustahil jika mereka dapat melahirkan generasi yang baik akhlaknya.

Persoalannya, siapakah si anak yang dimaksudkan??? Beliau adalah USTAZ DON DANIYAL DON BIYAJID

Sumber: HarakahDaily

Monday, July 15, 2013

Segmen Jom Pilih Hadiah Raya

Assalamualaikum




Nak hadiah raya, jom join segmen ni, banyak hadiah menarik yang boleh diperolehi.Alya nak dua hadiah ini je:-

1)KUIH RAYA COKLAT NESTUM
2)BEG


Segmen ini dianjur oleh Nabila Biela dan ditaja oleh IesyahShadhira, NazirahDr AisyahHasrul HassanEjulzCik WanieLinteddy DesignTiey SmilezKyra Hizrina , Miszz NadeaNor FarhanahNFH Boutiques , Insyirah Collection, Cap Ayam BrandShawls To LoveNur Be'lla CollectionHandmade Bag,De Nasuha TeamHijab Pilihan dan jom ping ENTRY di Pingje.org.

Feebis Chibi Comel

Assalamulaikum

Ada sesiapa nak freebis doodlle chibi macam kat atas ni?kalu nak meh ambik dekat sini..free je ok,tapi jangan lupa tinggal jejak kalu dah ambik ye..


http://4.bp.blogspot.com/-fP99vCPl8pc/UeO9J-wXPOI/AAAAAAAAAeE/GlI7_bMYOuc/s1600/biru.png

http://2.bp.blogspot.com/-xZg0tgZn5vE/UeO9KN2Ul-I/AAAAAAAAAeI/QPiv39YtW2k/s1600/coklat.png

http://3.bp.blogspot.com/-bwyOCGotk-k/UeO9KugcfwI/AAAAAAAAAeU/VFtwloWu8fA/s1600/hjau.png

http://3.bp.blogspot.com/-M4Q-I8uHlks/UeO9LZ-E3DI/AAAAAAAAAeg/atGX9JegZe4/s1600/kng.png

http://4.bp.blogspot.com/-J0BPidY_-5Q/UeO9LEOB9wI/AAAAAAAAAec/vKqIvFmgYEk/s1600/merah.png


http://3.bp.blogspot.com/-9109rqlYuWg/UeO9MjARPOI/AAAAAAAAAe0/KWF7w1Tafkk/s1600/oren.png

http://2.bp.blogspot.com/-pC2pcflKsLM/UeO9MPKHCbI/AAAAAAAAAes/mJDYPps-WV8/s1600/pnkbru.png

http://4.bp.blogspot.com/-29SpWZK1LO0/UeO9M9NGx4I/AAAAAAAAAe4/sDR-u1fi4jE/s1600/prple.png

Sunday, July 14, 2013

Projek Akhir Tahun saya sebagai mahasiswa.

Assalamulaikum.

Dah masuk hari ke lima kita berpuasa,apa khbar semua umat islam di seluruh dunia? Sihat alhamdulilah. Hari ini juga dah genap seminggu Alya duduk dekat rumah sebabnya baru siap dan viva projek tahun akhir. Biasalah budak tahun akhir mesti akan ada pembentangan projek. Sebelum ni alya tak pernah cerita dekat blog ini, hari ini nak cerita lah serba sedikit pengalaman menyiapkan Projek ini.

Disebabkan alya ambil bidang multimedia,jadinya kenalah berkaitan multimedia. Apa itu multimedia?
Ada kisah sedikit nak diceritakan...

Pak cik/Mak Cik: Belajar mana?
Alya: Ukm
Pak cik/Mak Cik: Ambik jurusan apa?
Alya: Multimedia?
Pak cik/Mak Cik: oooo.. nnati kerja dekat TV lah ye?
Alya:......senyum je
Kenapa cerita pasal Pak cik/Mak Cik? sebabnya setiap kali cakap jurusan  multimedia mesti dorang ingat kerja dekat tv je..sebenarnya banyak lagi kerja yang kami boleh ceburi contohnya programmmer, grafik designer dan banyak lagi..

Oklah kali ini nak cerita projek akhir yang alya telah bangunkan, disebabkan batch senior alya yang lepas mereka kebanyakkan buat coursware,jadi kami kali ini tidak dibenarkan sama sekali buat courseware lagi. Jadinya kami semua kenalah buat benda yang lain, ada yang buat mobile app, ada buat cerita animasi, ada buat system,ada buat augmented reality dan alya buat game. Game tu untuk kanak-kank pra sekolah.

Bunyi macam gempak jekan?hahah korang tertipu, game bese-bese je buatnya. Game ala-ala sim,macam mana rupa game sim? contoh kat bawah ni...


Sumber google.
Tapi game yang dibangunkan ini berbentuk islamik yang berteraskan kehidupan seharian kita. Ada dua modul permainan yang dihasilkan iaitu doa harian dengan adab seharian. ok lah kat bawah ini alya kongsi denga kalian semua, komen lah sikit ye mana tahu boleh diperbaiki di masa depan.huhu.


Satu jelah yelah printsceen ye, sebab projek ini dah dikira bawah fakulti nak tunjuk lebih-lebih tak boleh lah ye..huhu. Simple je game yang alya hasilkan, platform game ini untuk PC jelah bukan mobile, sofware guna adobe flash main lah coding sikit-sikit ye. Inilah hasil untuk satu semester akhir yang alya sibuk sangat sampai tak update blog..:-)

Ini tesis kita...:-)

Selamat malam.

Tuesday, July 9, 2013

Ramdhan Kareem!!!

Assalamualaikum

Insyaallah kita semua umat Islam akan menunaikan ibadat puasa selama sebulan, alhamdulilah masih diberi kesempatan untuk merasai keindahan bulan ramdhan. Semoga kita semua diberi peluang untuk melalui ramdhan kali ini dengan penuh barakah dari ALLAH s.w.a.


Ya Allah, sampaikanlah aku kepada ramadhan...

JOM BUAT CHECK LIST RAMADAN: (boleh isi tempat kosong sendri ye.)

1) Berterawih penuh.
2) Khatam al-quran 30juz.
3) Bangun solat malam.
4) .....
5)....
6).....


SELAMAT MENYAMBUT RAMADAN AL-MUBARAK 1434.




 
Template Edited by Alya Balqis Studio All Right Reserved © 25/12/2013