Wednesday, January 16, 2013

TUTORIAL :Cara install tulisan jawi.




Assalamualaikum w.b.t

Hari ni nak kongsi sedikit ilmu iaitu cara nak install/wujudkan tulisan jawi dalam laptop korang semua senang je, bagi yang dah tahu tu boleh tengok kalau alya ada salah ajar ke apa. Bagi mereka yang tak tahu dan nak tahu boleh rujuk tutorial ni. Dan ianya tidak memerlukan sebarang software yang perlu di download. Barulah juga tahu cara ni selama ni ingat pakai software kalau nak tulis jawi dekat laptop.
           
       1) Buka Control Panel > pilih region and language.
       2)      Satu paparan akan keluar seperti dibawah > pilih Keyboards and Languages>change keyboards 

       3)      Satu paparan akan keluar seperti dibawah. Tick pada Arabic(Saudi Arabic) .Seterusnya korang tekan apply dan ok.

        4)      Pergi dekat bahagian bawah skrin laptop korang akan jumpa ikon EN  macam pic bawah nikan korang tekan dan pilihlah Arabic tu,bila korang dah tak nak guna tulisan ni tukar kepada asal.

UPDATE 12/1/2014

Ada yang tanya perlukan keyboard jawi ke?

keyboard jawi tak perlu pun sebenarnya, tapi stiker tulisan jawi yang boleh lekat dekat keyboard tu boleh membantu....seperti dekat bawah ini.


Gambar hasil uncle google.

atau ada lagi satu cara kalau susah nak dapat stiker tersebut korang boleh buka keyboard dalam skrin laptop...cara-caranya:

1) pergi dekat START dan taip -> keyboard-> pilih On-Screen Keyboard

2) Akan kuar pop up keyboard macam kat bawah di skrin korang,tapi tak kuar tulisan jawi lagikan..sabar tak siap lagi.



3) Pergi semula dekat bawah skrin ada perkataan EN tukan.. 
tekan dan pilih AR Arabic(Saudi Arabia)..



4) Last sekali, dekat sebelah yang korang pilih EN/AR tadi tu ada icon keyboard kan?
tekan dan pilih Arabic bukan US ,then akan muncul tulisan jawi seperti dibawah ini...


 selamat mencuba...

P/S Penaja: JOM SAMA-SAMA MEMARTABATKAN BAHASA KITA ORANG ISLAM.

13 comments:

Nor Abdullah said...

Assalamualaikum adik
Syukran follow kak Nor..
Kaknor da follow balik dan sudah letakkan link banner adik di pages di BELOG ^^,)
Salam ukhwah..

Cik Jari Manis said...

akak, nak tanya, kalau font yg ala2 korean mcm mna nak install? sya dah pernah install tpi tak dpt guna untuk photoscpae, photoshop, microsoft pon tak leh guna jugak..mcm mna tu?cer cite2

Nur Aliya Balqis said...

mcm ni ka?(ㅡ마ㅏㅓ워ㅗㅁ)
tak tau apa yg merapu..huhu..

Cik Jari Manis said...

ha..ah yg mcm tu la..hehe

sal-nurbeena said...

kena ada keyboard yg ada tulisan jawi juga ke?

salam kenalan, kasehmia.blogspot.com

jaakechik said...

perkongsian ilmu yg baik... bagus2x... hope dapat membantu sesiapa yg memerlukan.

ain soofiyah said...

nice tutor.. superblah

cd said...

perlu ada keyboard tulisan jawi ke ni?

Nur Aliya Balqis said...

@cd

tak perlu keyboard jawi pun sebenarnya...

julina alias said...

TERIMA KASIH....DAH BOLEH

farhana marzukie said...

Terima kasih banyak2....salam perkenalan.akhir nya saya dpt gak buat tulisan jawi....sangat2 membantu.

http://inspirasikuainanina.blogspot.com/?m=1

 
Template Edited by Alya Balqis Studio All Right Reserved © 25/12/2013